Pearly penile papules

Wat zijn pearly penile papules?

Pearly penile papules, ofwel PPP, zijn kleine bindweefsel bultjes op de eikelrand van de penis. In de volksmond worden pearly penile papules ook wel parelketting genoemd. Pearly penile papules geven vaak geen jeuk of pijn klachten. Eigenlijk zijn pearly penile papules ook geen ziekte maar een variant van wat normaal is. Pearly penile papules kunnen worden verward met genitale wratten. Echter zijn pearly penile papules absoluut niet besmettelijk (in tegenstelling tot genitale wratten). Dit is een reden dat mannen toch graag van hun PPP afwillen aangezien ze bang zijn dat andere denken dat ze wratten hebben. Hoewel dit uiteraard onwetendheid van de andere persoon is kan dit toch zorgen voor schaamte.

Hoe vaak komen pearly penile papules voor?

Hoevaak exact pearly penile papules voorkomen blijft een schatting. Het is namelijk een onderwerp waar niet open over gesproken wordt. Mogelijk gaan lang niet alle mannen met pearly penile papules naar de huisarts of dermatoloog. Hierdoor is de exacte incidentie dan ook moeilijk in te schatten. Toch kan er op basis van kleine onderzoeken wel een schatting worden gemaakt. Men denkt dat pearly penile papules ongeveer bij 20% van de mannen voorkomt. Echter verschilt de hoeveelheid en grootte van de PPP per persoon. Pearly penile papules worden vaker gezien bij mensen van het negroïde ras en bij onbesneden mannen. De exacte oorzaak van PPP is onbekend.

Hoe weet ik of ik genitale wratten heb of dat het pearly penile papules zijn?

Het onderscheid tussen genitale wratten en PPP kan erg lastig zijn, met name wanneer de genitale wratten op de eikel van de penis aanwezig zijn. Zelfs een dokter die niet vaak te maken heeft met huidafwijkingen in het genitale gebied kan dit erg lastig zijn. De dermatoloog is hier gelukkig in getraind om dit onderscheid te maken. Een belangrijke aanwijzing is dat PPP zich echt alleen op de rand van de eikel presenteren en vaak erg symmetrisch aanwezig zijn. Daarnaast glanzen pearly penile papules meer dan genitale wratten.

    Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?


    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.